Jaká je funkce jater?
Játra jsou největším a zároveň nejzatěžovanějším orgánem v těle. Vykonávají funkce související s krví, energií a tělesnými těkutinami. Z nejdůležitějších funkcí jater je odstraňování toxických látek z těla. Zajímavostí je, že mají schopnost po částečném odstranění znovu dorůst do své původní velikosti.
Co játrům nejvíce škodí?
Potlačování emocí - deprese, frustrace, zlost, podrážděnost, negativní myšlení nebo agresivní jednání.
Jaké jsou příznaky oslabených jater?
Kondice jater se projevuje na nehtech. Pokud jsou játra oslabená, nehty se zbarví do žluta, třepí se, jsou lámavé a křehké až vysušené. Také dochází ke gynekologickým obtížím. Dalšími příznaky mohou být: alergické reakce, dna, nadýmání, zácpa, bolesti hlavy.
Jak funkci jater posílit?
Zdravá strava, pohyb, psychika. To vše ovlivňuje naše zdraví. Pro očistu jater je velmi vhodné každé ráno, alespoň po dobu 14 dnů, vypít sklenici čerstvé mrkvové šťávy. Stejně tak má blahodárný vliv šťáva ze směsi řepy, mrkve, citronů a jablek. Ke šťávě přidejte lžičku olivového oleje. S očistou není vhodné spěchat, chce to trpělivost a vytrvat.
Jakou stravu dopřát játrům?
Určitě zařaďte kyselé. Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem jsou:
Luštěniny - čočka (červená, zelená, velká), fazole Zelenina - chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašená zelenina, rukola, polníček, řapíkatý celer, listová zelenina, červená řepa, mrkev. Naklíčená řeřicha, vojtěška, čočka. Z obilovin rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur), quinoa, amarant, pohanka. Z ovoce si dopřejte meruňky, borůvky, modré hrozny, jablka, ostružiny, maliny, rybíz, jahody, brusinky. Pijte ovocné a šípkové čaje.
Jaké bylinky prospějí regeneraci jater?
Kurkuma, ostropestřec, pampeliška, kmín, petržel, česnek, černý pepř ...
Ještě více omezte solení, příjem cukrů, bílé pšeničné mouky. Vynechte alkohol, tučná jídla, uzeniny, ostré a horké pokrmy